Close

april 19, 2021

LGBTQI & COVID-19 Resultaten van de enquête

In april-mei 2020 voerden we een online enquête uit bij Belgische LGBTQI om na te gaan hoe zij met de COVID-19 periode omgingen. We hebben de vragenlijsten van homomannen geanalyseerd om na te gaan in welke mate ze seks bleven hebben met niet-vaste partners en hoe het zat met hun nood aan PrEP- opvolging. We hebben ook onderzocht in welke mate LGBTQI-personen sociaal contact hadden en of ze meer gevoelens van eenzaamheid, depressie of angst ervoeren.

Losse sekspartners bij mannen die seks hebben met mannen

Hoewel ongeveer 59% van de 692 mannen die seks hebben met mannen aangaven dat ze fysiek contact hadden met niet-vaste sekspartners voor de COVID-19 periode, was dit slechts 9% in de eerste weken van de vroege COVID-19 periode. We zagen dat vele mannen die seks hebben met mannen gestopt waren met PrEP en dat de PrEP-opvolgdiensten zich goed aan de lockdownperiode hadden aangepast. Toch bleven sommige deelnemers zich zorgen maken over hun medische opvolging en hiv- of soa-testen.

Depressie en eenzaamheid bij LGBTQI

We zagen dat de lockdown-periode een grote impact had op gevoelens van depressie, angst en eenzaamheid bij de 965 LGBTQI-personen in onze enquête. Ongeveer 7,6% had gevoelens ervaren i.v.m. zelfmoord of het zichzelf kwetsen en dit meerdere keren per week, dit houdt een stijging van 74% in vergeleken met de periode voor 18 maart 2020. Dit is alarmerend aangezien problemen met mentaal welzijn en zelfmoord reeds vaker voorkomen in deze groep.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *