Promise PrEP

Is PrEP in België beschikbaar?

Sinds 01/06/2017 is PrEP beschikbaar en terugbetaald voor personen met een verhoogd risico op hiv-infectie in België. Het wordt terugbetaald door je mutualiteit, hiervoor moet je wel langs een hiv-referentiecentrum gaan.

Waar kan je PrEP verkrijgen?

In principe kan elke arts je PrEP voorschrijven, maar het zal enkel terugbetaald worden indien het voorgeschreven is door een arts-specialist die verbonden is aan een hiv-referentiecentrum.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is zo’n centrum en je kan een consultatie online aanvragen onder de rubriek ‘hiv/soa-onderzoek’.

Een lijst van de andere centra kan je hier vinden.

Hoe gaat een visite voor PrEP in zijn werk?

Allereerst zal de arts nagaan of je aan de criteria voor terugbetaling voldoet en enkele testen uitvoeren/aanvragen (vb. een hiv-test).

Wanneer je aan de criteria voldoet, zal een aanvraag tot terugbetaling bij je mutualiteit ingediend worden. Dit document is geldig voor een jaar, daarna kan de dokter een verlenging aanvragen.

Wanneer je niet aan de criteria voldoet, kan je met de dokter overleggen welke andere opties er mogelijk zijn.

Wat zijn de criteria om PrEP terugbetaald te kijgen?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen voor de terugbetaling:

Wanneer spreekt men van een verhoogd risico op een (seksueel verworven) hiv-infectie?

Voor mannen die seks hebben met mannen (MSM)

Voor andere risicogroepen 

Hoe regelmatig moet ik dan langskomen?

 

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om elke drie maanden een opvolgingsbezoek te plannen om de nodige testen uit te voeren (vb. hiv- en soa-testen).

Indien nodig kan dit op afstand (vb. online) of via andere zorgverleners (vb. huisarts).

Hoeveel kost  PrEP?

 

Indien PrEP wordt terugbetaald, kost een doosje van 30 pillen je ongeveer € 12. Deze prijzen gelden zowel voor het merkgeneesmiddel als voor de generieke versie.

 

Deze prijzen gelden enkel wanneer PrEP door je ziekteverzekering wordt terugbetaald. Naast de prijs van dit doosje moet je ook de kosten van de nodige tests (vb. hiv- of soa- testen) en de kosten van de consultatie in rekening nemen. Dat laatste is afhankelijk van de arts.