Close

Wat is PrEP?

Orale Pre-Exposure Prophlaxis (PrEP in pilvorm) is één van de vele manieren om je te beschermen tegen hiv, maar een heel effectieve. De PrEP-pil bevat antiretrovirale medicatie en het is aangetoond dat dit een hiv-infectie kan voorkomen bij hiv-negatieve personen. Het voorkomt dat het virus zichzelf kan vermenigvuldigen in het lichaam. Studies hebben aangetoond dat het effectief is in het reduceren van het risico op hiv-infectie, als het correct wordt ingenomen. 

Voor wie is PrEP bedoeld?

PrEP is voor personen die hiv-negatief zijn maar een verhoogd risico hebben om geïnfecteerd te geraken met hiv. Het is heel belangrijk dat je je laat testen op hiv voor je PrEP begint te nemen, en te blijven testen op hiv wanneer je het neemt. Het is ook heel belangrijk dat je opgevolgd wordt door een zorgverlener om na te gaan of er geen problemen ontstaan wanneer je de medicatie neemt (bijvoorbeeld voor je lever of nieren). In België wordt PrEP enkel terugbetaald als je voldoet aan bepaalde criteria. Om te checken of je hieraan voldoet, kan je hier kijken.

Kan je nog een hiv-infectie oplopen als je PrEP neemt?

PrEP heeft een beschermend effect van ongeveer 99% wanneer het correct wordt genomen.

Therapietrouw is dus cruciaal: het is belangrijk om de pillen goed te nemen en geen enkele dosis te missen. Het wordt aangenomen dat PrEP zo effectief is als een condoom. Net als alle andere preventiemethoden, kan PrEP geen 100% bescherming bieden. Daarom is het belangrijk ook condooms te blijven gebruiken.

Hoe werkt PrEP?

Wanneer hiv het lichaam binnentreedt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich te vermenigvuldigen. PrEP zorgt ervoor dat het virus  niet in die cellen kan binnendringen  en zich niet kan vermenigvuldigen. PrEP verhindert dus dat hiv zich in het lichaam nestelt.

Wat zijn de voordelen?

Het meest voor de hand liggende positieve aspect is dat je beter beschermd bent tegen hiv. 

In de Be-PrEP-ared studie (de voorloper van PROMISE) vonden we dat mannen die PrEP gebruikten, doorgaans minder schrik hadden om hiv op te lopen en daardoor beter van seksuele contacten konden genieten. 

Wat zijn de nadelen?

Zoals met andere antiretrovirale producten kan PrEP bepaalde neveneffecten hebben op de korte termijn, zoals misselijkheid, moeheid, gastro-intestinale symptomen en hoofdpijn. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na verloop van tijd. Echter, sommige personen kunnen problemen met hun leverfunctie ervaren, wat een goede reden is om opgevolgd te worden door een zorgverlener.

Sommige personen kunnen meer risico’s nemen wanneer ze PrEP nemen. Het is altijd een goed idee om met een zorgverlener te praten over hoe je je risico’s kan verlagen indien je daar onzeker over bent

Hoe neem ik PrEP?

Indien je geen homo- of biseksuele man bent, dan is enkel dagelijks PrEP- gebruik effectief, omdat er nog geen studies bestaan die andere mogelijkheden aantonen.

 

Indien je een homo- of biseksuele man bent (cisgender man die seks heeft met mannen), dan kan je kiezen tussen dagelijks en periodiek gebruik:

  •  
  • Optie 1: dagelijks gebruik
    Neem elke dag een pil, telkens op hetzelfde moment, met een tijdsvenster van 4 uren (twee uren voor, tot twee uren na het exacte uur).

    Praktische tip: kies een uur dat makkelijk is voor jou, zowel tijdens de week als tijdens het weekend.

    • Homo- en biseksuele mannen die geboren zijn als man worden verondersteld beschermd te zijn tegen hiv, vanaf twee uren na de tweede pil.
    •  Indien je een vrouw bent of een transgender, dan start de optimale bescherming enkel na minimum 7 dagen PrEP-gebruik!
  •  
  • Optie 2: periodiek gebruik (enkel voor homo- of biseksuele mannen)
    Ten laatste, neem je 2 pillen voor het geanticipeerde seksueel contact (en ten vroegste 24h ervoor). Wanneer je laatste pil minder dan 7 dagen geleden was, is het voldoende om er één te nemen.

    Nadien, neem je een pil elke 24h, tot twee dagen na je laatste seksueel contact. Je zou minimum 4 pillen moeten nemen in 3 dagen (of 3 pillen in 3 dagen als je laatste pil minder dan 7 dagen geleden was).

    Het is belangrijk dat je niet vroeger stopt!

    Pillen moeten  op hetzelfde moment genomen worden als bij je eerste inname, met een tijdsvenster van 4 uren (2 uur voor, twee uur na). Wanneer je te laat bent (meer dan twee uren na het initiële uur) en je hebt een risico op HIV, dan moet je zo snel mogelijk met PEP starten.

Werkt PrEP ook tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)?

PrEP bestaat enkel om je te beschermen tegen hiv en niet tegen andere soa’s (zoals gonorrhoe, syfilis of hepatitis C). Het beschermt ook niet tegen zwangerschap. Om die redenen blijft het belangrijk om je te beschermen met een condoom (en glijmiddel) wanneer je seks hebt.